Nojus geria vyną |
Na, o vynas ir toliau buvo gaminamas. Yra žinoma, kad jau prieš 9 tūkstančius metų Kiniečiai gamino gėrimą fermentuodami ryžius, Irano teritorijoje vyno gamyba buvo vykdoma maždaug prieš 7-8 tūkstančius metų. Su vyno gamyba susijusių scenų aptinkama ir senovės Egipte, tačiau labiausiai panašų į šiuolaikinį vyną pradėjo gaminti senovės graikai ir romėnai.
Vynininkystė senovės Graikijoje |
Viduramžių Europoje vyno gamyba ir vyno gamybos tobulinimu užsiimė bažnyčia. Didžioji dalis vynuogynų priklausė vienuolynams ir vienuolių ordinams. Vienuoliai didelį dėmesį teikė vyno kokybei, nuolat tobulino vyno gamybos metodus bei ieškojo geriausių vietų vynmedžių auginimui. Viduramžiais vynas buvo labai plačiai vartojamas dėl prastų sanitarinių sąlygų miestuose. Miestų gyventojai bijojo įvairių užkrečiamų ligų, todėl vengdavo gerti vandenį, o alus greitai sugesdavo.
Viduramžiais senovės romėnų žinios apie vyno brandinimą buvo užmirštos, todėl vynas buvo laikomas neuždarytose statinėse ir greitai rūgdavo.
17 amžiuje ištobulinus stiklo gamybą, stiklinis vyno butelis tapo daug tvirtesnis ir įgavo jau mums pažįstamą vyno butelio formą. Išradus kamštį ir kamščiatraukį buvo pastebėta, kad butelį galima naudoti ne tik patiekti vyną ant stalo, bet ir vyno laikymui.
Vyno gamybos technologijos tobulinamos iki šiol, tačiau esminiai vyno gamybos principai, kurie buvo suformuoti 17-18 amžiuose išliko tie patys.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą