2013 m. rugpjūčio 15 d.

Vynas ir vyno rūšys

Vynas tai alkoholinis gėrimas, gaminamas iš fermentuotų vynuogių sulčių. Vynas paprastai yra skirstomas į baltą vyną, raudoną vyną, putojantį vyną, spirituotą ir desertinį vyną. Pagal tai iš kokių vynuogių pagamintas, vynas skirstomas į kupažinius vynus – tai vynas kuris yra gaminamas maišant įvairių rūšių vynuoges, ir rūšinius vynus – tai vynas kuris yra gaminamas iš vienos rūšies vynuogių.
Vynas | Vynai.eu
Baltas vynas
Baltas vynas gaminamas fermentuojant iš baltų arba iš raudonų vynuogių išspaustas sultis, tačiau raudonas vynas gaminamas šiek tiek kitaip. Raudono vyno fermentacija vykdoma iš vynuogių sulčių kartu su vynuogių odelėmis, o ne tik iš grynų sulčių, kaip būna gaminant baltą vyną. Raudono vyno spalva priklauso nuo to, kiek odelių būna paliekama fermentacijos laikotarpiu.
Žinomiausias putojantis vynas yra Šampanas. Šampano pavadinimas yra kilęs nuo Šampanės provincijos Prancūzijoje. Šis vynas buvo pagamintas 1679 metais vienuolio Domo Perinjono. Šio vienuolio garbei vadinama viena iš prancūziško šampano rūšių. Pagal sausumą Šampanai skirstomi į sausiausią (brutas), sausą, pusiau sausą, pusiau saldų ir saldų.
Spirituotas vynas gaminamas maišant vyną su alkoholiu vyno fermentacijai dar nepasibaigus arba iš karto fermentacijos. Pavyzdžiui į cheresą alkoholis dedamas tada, kai gėrimas būna pilnai išrūgęs, todėl vynas lieka sausas, o į portą alkoholis pripilamas tuomet kai gėrimas būna tik pusiau išrūgęs, todėl vynas lieka saldus, kadangi įpilus alkoholio vyno rūgimas sustoja visam cukrui nevirtus alkoholiu.
Desertiniu vynu vadinamas vynas, kurio viename litre yra 20 - 100 gramų cukraus kiekis. Skirtingos alkoholio ir cukraus proporcijos bei įvairios gamybos technologijos, lemia didžiulę desertinių vynų įvairovę. Desertinis vynas skirstomas į spirituotą desertinį vyną bei natūralų desertinį vyną. Natūralus desertinis vynas nestiprinamas alkoholiu. Šiame vyne fermentacija vyksta tol kol susiskaldo visas cukrus. Norint pagaminti natūralų desertinį vyną, gamyboje naudojamos vynuogės kuriose yra mažai vandens ir labai daug cukraus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą